15-03-2019-002

Договор Народне библиотеке Осечина и Музеја жртава геноцида о заједничком издању рукописа Милорада Радојчића „Осечански крај у ратовима 1912–1918. Поменик ратним жртвама“ је окончан на опште задовољство. То се видело и на представљању књиге у Народној библиотеци.

О књизи су говорили др Вељко Ђурић Мишина, директор Музеја жртава геноцида, рецензенти др Милић Ј. Милићевић, сарадник Историјског института, и мр Милоје Ж. Николић, и аутор Милорад Радојчић. Домаћица вечери била је Јелица Зељић.

Договорена су још два представљања: у Београду и Пецкој.

15-03-2019-004

15-03-2019-003

 

 

15-03-2019-001

Сарадња Музеја жртава геноцида и Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве остварује се на више нивоа и кроз разне заједничке пројекте. Један од пројеката јесте организовањесимпосиона „Новомученици: Полиперспектива“.

Ових дана одштампан је први зборник саопштења са првог симпосиона одржаног 12–14. септембра 2015. године у Доњој Градини а поводом 75-огодишњице нестанка система концентрационог логора Јасеновац. Посебна вредност је у томе што су саопштења објављена на српском, енглеском и руском језику.

10-02-2019

Госпођа Милена Драча из Београда поклонила је Музеју жртава геноцида неколико докумената и фотографија о својој породици. Посебно је вредна дозвола управе сабирног логора у Сиску од 14. августа 1941. године за пресељење петочлане породице Драча из Независне Државе Хрватске у Србију.

14-02-2019

Насушна потреба за представљањем на интернету великих страдања српског народа и осталих становника Краљевине Југославије у Другом светском рату 1939–1945. године била је повод за разговоре представника Математичког факултета Београдског универзитета, Института на национални и међународну безбедност и Музеја жртава геноцида. Потом је, као први корак, уследило потписивање уговора о сарадњи на пројекту у коме ће свака од страна потписница дати оно с чиме располаже – знањем, техником, материјалом...

Споразум су потписали проф. др Зоран Ракић, декан Математичког факултета, проф. др Дарко Трифуновић, директор Института за националну и међународну безбедност и др Вељко Ђурић Мишина, директор Музеја жртава геноцида. Договорено је да разрада пројекта започне крајем фебруара.

07-01-2019-2

Музеј жртава геноцида угостио је угледне чланове делегације Сједињених Америчких Држава ИХРА-е (International Holocaust Remerbrance Aliance) Роберта Вилијамса (Robert Williams), директора за међународне односе Меморијалног музеја Холокаустау Вашингтону,и Марка Вајтсмана (Mark Weitzman) директора владиних послова Симон Визентал центра у Њу Јорку и следећег шефа групе ИХРА-е за меморијале која укључује и праћење процеса меморијализације Старог сајмишта на Новом Београду. Домаћини угледним гостима у Београду били су Невена Бајалица, члан ИХРА-е за Србију и господин Мишко Стнишић, директор Terraforming NGO mreže Novi Sad-Amsterdam-Stokholm.

У име Музеја жртава геноцида са гостима су били Вељко Ђурић Мишина, директор и Стефан Радојковић, стручни сарадник.

Разговор је протекао у пријатељској атмосфери: гости су се интересовали о основним активностима Музеја и о процесу меморијализације Старог сајмишта. После разгледања простора и размене поклона, гости су предложили почетак сарадње и упутили позив за узвратну посету.