14-02-2019

Насушна потреба за представљањем на интернету великих страдања српског народа и осталих становника Краљевине Југославије у Другом светском рату 1939–1945. године била је повод за разговоре представника Математичког факултета Београдског универзитета, Института на национални и међународну безбедност и Музеја жртава геноцида. Потом је, као први корак, уследило потписивање уговора о сарадњи на пројекту у коме ће свака од страна потписница дати оно с чиме располаже – знањем, техником, материјалом...

Споразум су потписали проф. др Зоран Ракић, декан Математичког факултета, проф. др Дарко Трифуновић, директор Института за националну и међународну безбедност и др Вељко Ђурић Мишина, директор Музеја жртава геноцида. Договорено је да разрада пројекта започне крајем фебруара.

10-02-2019

Госпођа Милена Драча из Београда поклонила је Музеју жртава геноцида неколико докумената и фотографија о својој породици. Посебно је вредна дозвола управе сабирног логора у Сиску од 14. августа 1941. године за пресељење петочлане породице Драча из Независне Државе Хрватске у Србију.

07 02 2019

Данас 6. фебруара 2019. године Архив Војводине посетио је др Вељко Ђурић, директор Музеја жртава геноцида из Београда са својим стручним сарадником Бојаном Арбутином.

Са директором Архива Војводине др Небојшом Кузмановићем договорена је будућа заједничка сарадња Архива Војводине и Музеја жртава геноцида у виду потписивања Споразума. Такође, договорен је рад на заједничком пројекту – публикацији „Енциклопедије геноцида НДХ” у којем би учествовале како домаће, тако и стране научне институције.

Ради трајног сећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима, Ромима и припадницима других народа и националних мањина, планирано је прикупљање, обрада и коришћење података о геноциду у једној заједничкој публикацији.

Могућа реализација ове заједничке публикације „Енциклопедије геноцида НДХ” предвиђена је за 2023. годину.

ФОТО ПРИЛОГ

07-01-2019-2

Музеј жртава геноцида угостио је угледне чланове делегације Сједињених Америчких Држава ИХРА-е (International Holocaust Remerbrance Aliance) Роберта Вилијамса (Robert Williams), директора за међународне односе Меморијалног музеја Холокаустау Вашингтону,и Марка Вајтсмана (Mark Weitzman) директора владиних послова Симон Визентал центра у Њу Јорку и следећег шефа групе ИХРА-е за меморијале која укључује и праћење процеса меморијализације Старог сајмишта на Новом Београду. Домаћини угледним гостима у Београду били су Невена Бајалица, члан ИХРА-е за Србију и господин Мишко Стнишић, директор Terraforming NGO mreže Novi Sad-Amsterdam-Stokholm.

У име Музеја жртава геноцида са гостима су били Вељко Ђурић Мишина, директор и Стефан Радојковић, стручни сарадник.

Разговор је протекао у пријатељској атмосфери: гости су се интересовали о основним активностима Музеја и о процесу меморијализације Старог сајмишта. После разгледања простора и размене поклона, гости су предложили почетак сарадње и упутили позив за узвратну посету.

04 02 2019

Др Драган Цветковић, музејски саветник Музеја жртава геноцида, објавио је студију у жртвама концентрационог логора Јасеновац у часопису Istorija 20. veka Института за савремену историју. Прихватамо га као значајан прилог за расправу за коју знамо да никада неће бити окончана. ПРЕУЗМИТЕ PDF ФОРМАТ