11-06-2019

ПРЕУЗМИТЕ КОМПЛЕТАН ТЕКСТ У ПДФ ФОРМАТУ >>>

08-06-2019-001Музеј жртава геноцида и Институт за српску културу из Никшића имају протокол о сарадњи. Недавно су, заједно са Одбором за Јасеновац Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, објавили књигу Геноцид у Пиви 1943. године др Васиља Јововића. Ради се о проширеном чланку који је недавно објављен у Годишњаку за истраживање геноцида, 11/1, Крагујевац-Београд 2019, 89-120.

Књигу је представио Вељко Ђурић Мишина, директор Музеја жртава геноцида у Центру за културу у Плужинама, Црна Гора, у оквиру програма обележавања великог злочина. Програм је започео приказивањем документарног филма Веселина Матовића „Кад је пива у небо летјела“ а завршен литургијом у капели подигнутој код стратишта у Пивским долима.

 

08-06-2019-002

05 06 2019 002

Изложба „Деца у рату“ која је отворена 7. маја у Великој галерији Дома Војске Србије у Београду завршена је 1. јуна.

С обзиром на тему и садржај поставке, није било тешко претпоставити да ће за њу владати интересовање. Забележено је неколико организованих посета ученика неколико београдских школа. Њих је кроз изложбу провела историчар уметности и виши кустос Јелена Марковић, која је била координатор изложбе у име Медија центра Одбрана.

Изложба је била и део манифестација „Музеји у 10“ и „Ноћ музеја“.

Последњег дана изложбе, једну организовану групу посетилаца довела је архитекта Озарија Марковић Лашић, коаутор поставке изложбе, која  је групу, коју су у већини чиниле њене колеге и пријатељи. Она их је, заједно са Ненадом Антонијевићем из Музеја жртава геноцида, коаутором изложбе, провела кроз поставку. Разгледање поставке уз дијалог са посетиоцима трајао је дуже од једног сата.

30-05-2019-001a

Сарадња Музеја жртава геноцида и Удружења логораша и потомака Јасеновац из Београда исказана је кроз фотомонографију „Логораши- Споменица“. Споменица је објављена поводом шездесет година овог удружења и чувања сећања на велике злочине почињене у Независној Држави Хрватској током Другог светског рата. Аутори су Милинко Чекић, преживели логораш и почасни председник Удружења, др Ненад Антонијевић и Јасмина Тутуновић Трифунов, радници Музеја жртава геноцида.

30-05-2019-002

Представљање књиге уприличена је у галеријском простору у коме је поставка изложбе „Деца у рату“ коју су заједно приредили Медија центар „Одбрана“, Музеј жртава геноцида и Фонд „Мала Милица Ракић из Батајнице“, а поводом обележавања 20 година од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију.

30-05-2019-003

Програм је почео и завршен пригодним песмама које је отпевала девојчица Дијана Драгосављевић.

На представљању споменице су говорили, поред аутора и Славко Милановић, председник овог Удружења и др Вељко Ђурић Мишина, директор Музеја жртава геноцида.

30-05-2019-004

Споменица садржи податке о историјату  Удружења, активностима, чланству, јубилејима, комеморацијама, записаним сећањима логораша. Посебан део у књизи посвећен је Дијани Будисављевић, жени која је из хрватских логора спасила око 12.000 српске деце, од којих су многи чланови овог Удружења. Део књиге посвећен је и говори о Драгоју Лукићу, некадашњем логорашу, који је живот посветио истраживању судбине деце у Другом светском рату.

30-05-2019-005