collage-2017-10-09

Представници Музеја жртава геноцида историчари др Ненад Антонијевић и Бојан Ђокић, као део делегације Удружења логораша Независне Државе Хрватске „Јасеновац“ из Београда, на челу са председником Славком Милановићем, присуствовали су парастосу и комеморативном скупу, који се сваке године одржавају у спомен на страдање српске деце у другој половини 1942. године на територији Независне Државе Хрватске.

Скуп је организовало Српско народно вијеће из Загреба и Вијеће СНВ из града Сиска. Скуп је одржан на дечијем гробљу, које је добило назив Парк Диане Будисављевић. Скуп је започео парастосом који су одржали свештеници Митрополије загребачко-љубљанске и Епархије славонско-пакрачке. У име преживелих логораша говорила је Добрила Кукољ из Бања Луке. Окупљеним логорашима обратили су се пригодним речима и православни свештеник Слободан Лалић и Анета Лалић (СНВ). Програм је водила Оливера Радовић. У музичком делу програма хор из Загреба „Домаћи гости“, под вођством Јоване Лукић отпевао је пригодну јерменску песму. Скупу су присуствовали и градоначелница града Сиска, заменик жупана сисачко-мославачке жупаније, начелник општине Двор, представници амбасаде Републике Србије у Загребу и други гости. Делегација Удружења логораша логора Независне Државе Хрватске „Јасеновац“ из Београда, након завршетка скупа, обишла је места страдања српске деце на територији града Сиска 1942. године.

02 10 2017

Проф. др Гидеон Грајф (Gideon Greif) из Израела, врхунски познавалац Холокауста и вишедеценијски истраживач концентрационог логора Аушвиц, борави у Београду ради контаката са институцијама и појединцима који проучавају страдање Срба, Јевреја и Рома у Независној Држави Хрватској. Посебна тема угледног историчара јесте концентрациони логор Јасеновац.

На почетку студијског боравка дошао је у Музеј жртава геноцида где су му домаћини и колеге из Јеврејског историјског музеја (Војислава Радовановић, директорка и Барбара Панић, кустоскиња) представили своје две институције и понудили сарадњу и помоћ у истраживању.

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

Facebook