korice zrtve valjevske opstine 2018 002Музеј жртава геноцида је у оквиру обележавања великог злочина који су извршили 21. октобра 1941. године у Крагујевцу припадници немачких војних формација представио своје ново издање.

Реч је о књизи историчара Милорада Белића Жртве Другог светског рата из ваљевске општине. Припадници поражених формација, стрељани, нестали. Представљање је уприличено у гимназији у Ваљеву у присуству стотинак становника тога града. У име издавача Вељко Ђурић Мишина представио је активности Музеја, док је о својој књизи – идеји, истраживањима и изради рукописа – говорио аутор Милорад Белић.

23 10 2018 2

23 10 2018

1015560 36-14

Нема много познатих докумената који би могли да помогну у расветљавању узрока великог ратног злочина који су 21. октобра 1941. године у Крагујевцу починили припадници немачких формација.

Најпотпунију студија о том догађају објавио је пок. Станиша Бркић под насловом Име и број, Крагујевац 2007. У својим истраживањима он је користио и доступну немачку архивску грађу. Мада, међутим, дао шире изводе из кључних докумената, то није умањило вредност његовог текста.

У намери да подсетимо на поменути злочин, сматрајући да неколико докумената могу да допринесу разјашњавању историјског контекста, доносимо превод њиховог садржаја на српском језику.

ПРЕУЗМИТЕ ПДФ ДОКУМЕНТ

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

Facebook