05 24 04 2017

Дан Музеја жртава геноцида је датум пробоја последњих заточеника концентрационог логора Јасеновац 22. априла 1945. године. Као и ранијих година, и ове смо припремили пригодан програм.

Вршилац дужности директора Музеја Вељко Ђурић Мишина казао је шта је све урађено током протекле године и какви су планови за наредну.

Тања Мехле, кћерка покојног Милана Басташића, некадашњег пријатеља Музеја, прочитала је део рукописа свог оца истакавши да је он поклонио личну библиотеку Музеју жртава геноцида и затражио да се његов рукопис „Билогорски црни рубац“ објави под знаком Музеја.

Изложбу „Јадовно – Јасеновац – Козара – Сајмиште“ пригодним говором отворио је господин Мајкл Енде из Јерусалима. Пре тога је показао свој поклон Музеју жртава геноцида и објаснио шта та скулптура представља, напоменувши да се иста али знатно већих димензија и од камена налази на једном тргу у Јерусалиму.

Други део пригодног програма започео је песмама певачке групе „Банија“ а настављен представљањем новог издања под знаком Музеја жртава геноцида аутора Маје Кљаић Вејновић и Николе Д. Турајлића „У раљама геноцида – Страдање становништва Стрмена, Црквеног Бока и Ивањског Бока“. Осим аутора о књизи су говорили песник Мићо Јелић Грновић и проф. др Јован Плавша.

ФОТО ГАЛЕРИЈА

У оквиру својих активности радници Музеја жртава геноцида Јасмина Тутуновић-Трифунов и др Ненад Антонијевић и чланови Удружења логораша логора НДХ – Јасеновац, Милинко Чекић и Новак Дукић, учествовали су на трибини коју је организовала управа Девете београдске гимназије „Михаило Петровић Алас“. Домаћин скупа била је професорка историје Снежана Мартић.

01 02 04 17

Скуп је трајао два школска часа, а већина присутних били су ученици четврте године, њих око 180. Скупу је поред осталих професора присуствовао и директор гимназије професор географије Дејан Јосиповић.

Некадашњи заточеници Јасеновца Чекић и Дукић казивали су своја сећања о свом страдању, док су кустоси Музеја говорили о раду на истраживању геноциду над Србима у Независној Држави Хрватској и посебно о страдању деце у логорима те државе.

02 02 04 17

00 02 04 17

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

Facebook