14 012 2018

Музеј жртава геноцида проширио је своје издаваштво објављивањем рукописа Николе Тубића под насловом Записи шидског писара у вихоровима два светска рата. Књига је представљена 13. децембар у Шиду, у галерији „Илијанум“, која носи име по знаменитом сликару Ивану Башичевићу Босиљу, Шиђанину по завичају.

14 012 2018 001

У име домаћина публици се обратио Радован Сремац, потом су Вељко Ђурић Мишина и Стефан Радојковић говорили о активностима Музеја жртава геноцида, Бојан Арбутина о садржају књиге а Слободанка Данка Којадиновић о идеји и објављивању рукописа.

Међу бројном публиком, у првом реду седели су Цветанка (рођена 1921) и Милорад (рођен 1924), син и кћерка Николе Тубића.

14 012 2018 002

14 012 2018 003

13 12 2018

Основне делатности Музеја жртава геноцида као институције од посебног значаја утичу на широки распон бројних обавеза. Једна од таквих јесте праћење нових радова из области великих страдања.

Недавно је др Ivo Goldstein објавио књигу под насловом Jasenovac. Музеј жртава геноцида је набавио и њу за своју библиотеку. Мада је од штампања поменуте књиге прошло тек нешто више од месец дана, већ је у Загребу објављен и први осврт.

Политика Музеја жртава геноцида подржава напоре да о одређеним темама из прошлости треба чути различита мишљења. Овом приликом преносимо текст историчара Владимира Гајгера о Голдштајновој књизи. То, међутим, не значи да се слажемо са свим његовим оценама. Сматрамо да је и садржај осврта користан прилог за општу расправу о теми која ће и у будућности оптерећивати историјску науку. Уосталом, то смо чинили и до сада преносећи различита тумачења (српско-хрватске) прошлости.

ПРЕУЗМИТЕ PDF документ

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

Facebook