С задовољством истичемо да је за последње годину-две порасло интересовање јавности о активностима Музеја жртава геноцида. Претпостављамо да је на то утицало првенствено учешће радника Музеја у телевизијским емисијама и коришћење материјала који чувамо као и због новинских текстова у чијем садржају се помињемо као институција.

03-1

Ових дана од господина Срђе Бојкића из Новог Сада добили смо на поклон вредан музејски материјал. Ради се о следећем: Јован Бакиш, професор из Бјеловара, Независна Држава Хрватска, ухапшен је јуна 1941. године и отпремљен у логор „Даница“ у Копривници, потом у Госпић и био убијен на неком од бројних стратишта на Велебиту. Његова породица протерана је у Србију.

01-1

Као сведочанства те трагедије остала су следећа документа: писмо заточеног Јована Бакиша из логора „Даница“ од 26. јуна 1941, пропусница немачких власти на име Анђелке Бакиш, супруге Јованове, и потврда Земаљске комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових сарадника Хрватске од 25. јануара 1946. године о пријему пријаве судбине породице Бакиш. Уз поменуту архивска документа поклоњена је и трака коју су морали да носе Срби.

02-1

Велика захвалност на поклону уз жељи да нам се и други јаве.  

С обзиром на досадашњу успешну сарадњу Музеја жртава геноцида и Удружења логораша и потомака „Јасеновац“ – систем логора геноцида у Независној Држави Хрватској, и поводом седнице Међународног комитета прогнаних и избеглих жртава фашизма и нацизма која се одржава у Београду, радници Музеја укључили су се њихов програм активности.

DSCF8654

Програм је предвиђао посету Спомен парку Јајинци крај Београд, обилазак Народног музеја у Крагујевцу и присуство на отварању изложбе „Белези великих злочина“ постављеној у Амиџином конаку, обилазак Спомен парка „21. октобар“ и Храма на Опленцу.

Програм је реализован на дан сећења на велику трагедију у Крагујевцу 21. октобра 1941. године, када су припадници немачког Вермахта стрељали око 2.300 житеља тог града и околних села.

Галерија

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

Facebook