Дана 8. октобра 2016. године одржан је помен за децу – жртве усташког логора у Сиску, која су страдала у периоду од 3. августа 1942. до 8. јануара 1943. године.

Помен за децу – жртве усташког логора у Сиску

На позив Српског народног вијећа из Хрватске и Вијећа српске националне мањине града Сиска, у име Музеја жртава геноцида присуствовали су историчари др Ненад Антонијевић и Бојан Ђокић, са делегацијом Удружења логораша и потомака логора НДХ - Јасеновац из Београда.

Помен за децу – жртве усташког логора у Сиску

 

Милан Басташић (Грубишно Поље 1931 – Нови Београд 2016), доктор медицинских наука, пуковник у пензији, преминуо је 7. октобра.

Преминуо Милан Басташић

Отац му је био солунски добровољац па је после проглашења Независне Државе Хрватске 1941. заједно са сином страдао у некој од јама на Велебиту. Трећи син – Милан – одведен је октобра 1942. године у Јасеновац али је био ослобођен после три месеца.

После гимназије завршио је Санитетску официрску школу, службовао у Госпићу, Медицински факултет завршио 1961. а 1982. одбранио докторат у Загребу 1982. године.

Објавио је педесетак научних радова, учествовао је у више научно-истраживачких пројеката.

У време Републике Српске Крајине 1991-1995. био је лекар-добровољац.

Сведочио је о свом тамновању у неколико телевизијских емисија, објавио запажену и вредну књигу Билогора и Грубишно Поље 1941–1991.

По сопственој жељи његово тело биће кремирано а пепео положен у земљу у родном месту, у гробници његових предака.

 

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

Facebook