Захваљујући вестима у медијима о току процеса меморијализације Старог сајмишта и значају Музеја жртава геноцида у свему томе, учестали су позиви и посете Музеју. Сваког госта дочекали смо и испратили како и доликује. Чули смо разне молбе, слушали бројне предлоге, добили подршке за своје активности...

DSCF9037

Данас нас је посетио господин Владимир Керн, који живи на релацији Београд–Нирнберг. Он је изразио жељу да помогне припрему будућег Образовно-васпитног центра на Старом сајмишту па је обећао уплату новца потребног за израду нарочитог сервера за рачунарски систем за будуће посетиоце жељне да сазнају нешто више чињеница о некадашњем логору за Јевреје, Србе, Цигане / Роме и друге противнике нацистичке окупације 1941-1944. године.

DSCF9038

Вељко Ђурић Мишина је, после речи захвалности на донацији, госту поклонио графику „Кула на Сајмишту“ угледног уметника Миленка Михајловића.

DSCF9043

20161214 11

На основу протокола о сарадњи Архива Српске православне цркве и Музеја жртава геноцида и договора са Архивом Републике Српске, поводом 75-годишњице почетка великих злочина над српским народом у Независној Држави Хрватској, припремљени су пригодна изложба „Епархија бањалучка 1941–1945 – Мучеништво српске православне цркве у Босанској Крајини“ и зборник докумената Свједочење о затирању – Прилози за историју страдања Срба Епархије бањалучке 1941. године.

Свечано отварање изложбе обављено је у Банском двору у присуству више од стотину грађана, махом млађих, угледних представника јавног, политичког, научног, верског и културног живота Бањалуке. Говорили су мр Бојан Стојнић, директор Архива Републике Српске, мр Радован Пилиповић, директор Архива Српске православне цркве, др Вељко Ђурић Мишина, в. д. директора Музеја жртава геноцида, и Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

За изложбу је већ исказано интересовање па има наговештаја да ће после Бање Луке бити приказивана у Козарској Дубици, Приједору, Градишци и још неколико места у Српској.

ВИДЕО ПРИЛОГ

.be

ГАЛЕРИЈА

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook