01 18

У петак, 25. новембра 2016. године, у крипти храма Светог Саве на Врачару представљена је књига Ореоли и сенке - расправе из историје Српске Православне Цркве у Независној Држави Хрватској 1941-1945. теолога Радована Пилиповића, директора Архива Српске православне цркве.

Представљању књиге су присуствовали Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј и Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније, викар Патријарха српског. На промоцији су говорили проф. др Вељко Ђурић Мишина, Његово Преосвештенство Епископ пакрачко-славонски г. Јован и аутор.

Наступили су и Културно-уметничко друштво Крајина, Црквено-дечји хор Орлић из Батајнице и уметница Светлана Спајић.

Књига је још један прилог разумевању српског страдања у двадесетом веку, а резултат је реализације протокола о сарадњи између Архива Српске православне цркве и Музеја жртава геноцида, који је потписан са благословом Светог Архијерејског Синода 12. априла 2016. године.

ГАЛЕРИЈА

Представљање књиге коју су заједнички потписали Музеј жртава геноцида и Удружења „Стара Бежанија“ организовано је у једној од највећих учионица Основне школе „Милан Ракић“ на Бежанији, старом делу Новог Београда.

20161125 132125

Домаћин скупа био је професор Душан Витомировић, директор школе а модератор Душица Благојевић, професорка српског језика и књижевности.

Гост скупа био је свештеник Храма Светог великомученика Георгија на Бежанији о. Андрија Вукчевић. На промоцији су били присутни ученици осмог разреда те школе и чланови удружења „Стара Бежанија“.

Др Ненад Антонијевић, историчар и виши кустос Музеја жртава геноцида, један од рецензената књиге, упознао је присутне са најновијим активностима Музеја, са посебним освртом на издавачку делатност.

20161125 140706

Аутор књиге, пуковник у пензији Фрањо Фабијанец, најпре се захвалио директору Музеја професору др Вељку Ђурићу Мишини на разумевању и подршци приликом издавања књиге, потом је говорио о својим истраживањима на утврђивању броја жртава села Бежанија у светским ратовима.

На скупу је говорила и председница Удружења грађана госпођа Волга Илић.

20161125 140600

 

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook