001Simposion

У оквиру програма обележавања 75-годишњице почетка страдања српског народа у Независној Држави Хрватској, у данима када Српска православна црква обележава Недељу јасеновачким мученика, организован је симпозијум „Новомученици: Полиперспективе“. Први симпозијум је одржан прошле године у Спомен подручју Гоња Градина, ове године су организатори Одбор за Јасеновац и друга стратишта Српске православне цркве и Музеј жртава геноцида из Београда.

005

Имајући у виду наслов симпозијума организатори су договорили да скуп отвори васељенски патријарх Вартоломеј, потом да говоре др Ефраим Зуроф, директор Центра „Симон Визентал“ из Јерусалима, митрополит црногорско-приморски др Амфилохије, и књижевница из Литваније Рута Ванагаите. Први део водио је епископ славонски Јован а други проф. др Вељко Ђурић Мишина, в. д. директора Музеја жртава геноцида, а учествовали су протојереј Александар Мазирин из Руске православне цркве, др Јован Мирић, професор Филозофског факултета у Београду, Софија Грандаковска из Скопља и др Горан Милорадовић из Института за савремену историју из Београда.

004

 

ПРЕУЗМИТЕ У ПДФ ФОРМАТУ

 

Помен деци страдалој у Независној Држави Хрватској 1941–1945. године: Загреб и Јастребарско, 31. август 2016.

Делегација Удружења заточеника и потомака логора „Јасеновац“ из Београда присуствовала је 31. августа 2016. године помену деци страдалој у Независној Држави Хрватској 1941–1945. године, која су сахрањена на дечијем гробљу Мирогој у Загребу. Делегација је обишла и дечије гробље у Јастребарском. Заједно са делегацијом Удружења, помену је присуствовао историчар Бојан Ђокић, стручни сарадник Музеја жртава геноцида.

ГАЛЕРИЈА

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

Facebook