С обзиром на досадашњу успешну сарадњу Музеја жртава геноцида и Удружења логораша и потомака „Јасеновац“ – систем логора геноцида у Независној Држави Хрватској, и поводом седнице Међународног комитета прогнаних и избеглих жртава фашизма и нацизма која се одржава у Београду, радници Музеја укључили су се њихов програм активности.

DSCF8654

Програм је предвиђао посету Спомен парку Јајинци крај Београд, обилазак Народног музеја у Крагујевцу и присуство на отварању изложбе „Белези великих злочина“ постављеној у Амиџином конаку, обилазак Спомен парка „21. октобар“ и Храма на Опленцу.

Програм је реализован на дан сећења на велику трагедију у Крагујевцу 21. октобра 1941. године, када су припадници немачког Вермахта стрељали око 2.300 житеља тог града и околних села.

Галерија

Од 17. до 21. октобра 2016. годинеу Београду је одржана Међународна научна конференција „Добровољци у Великом рату 1914 – 1918“.

2

Конференцију су организовали Институт за стратегијска истраживања Министарства одбране Републике Србије, Историјски институт из Београда и Матица српска из Новог Сада. На конференцији је учествовало око 30 учесника из девет земаља.

Међу учесницима конференције био је историчар Бојан Ђокић, стручни сарадник Музеја жртава геноцида. Ђокић је одржао предавање на тему „Акција за оснивање добровољачког музеја и архива“. Коаутор овог рада је Милош Дамњановић, студент докторских студија на Универзитету у Приштини, са седиштем у Косовској Митровици.

1

 

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

Facebook