001

У организацији Музеја жртава геноцида и Удружења логораша и потомака „Јасеновац“ – систем логора геноцида у Независној Држави Хравтској, Београд, Савски трг 9/IV, покренут је пројекат „Геноцид над Србима у Независној Држави Хрватској – страдање цивилног становништва Југославије у Другом светском рату“, у оквиру кога су одржана стручна предавања у завршним разредима основних, средњих стручних школа и гимназија. Циљ пројекта је упознавање ученика са терминима геноцида и ратних злочина, проширивање знања о страдању српског и других народа у Другом светском рату, укаже на неопходност критичког промишљања узрока и последица о утврђивања идентитета и броја жртава, као и да укаже на опасност од неофашистичних покрета. Пројекат је одобрен и финансиран од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије и подржан од Секретаријата за образовање и дечју заштиту града Београда и препоруку Министарства просвете Републике Србије.

Током 2015. године, чланови Удружења (Милинко Чекић, Јелена Радојчић, Бригита Кнежевић, Смиља Тишма, Славко Милановић, Душан Алексић, Миланка Солеша и Новак Дукућ) и кустоси Музеја Ненад Антонијевић и Јасмина Тутуновић-Трифунов одржали су предавања у Дванаестој београдској гимназији (5. новембра), Земунској гимназији (19. новембра), Седмој београдској гимназији (23. новембра), Тринаестој београдској гимназији (25. новембра), Петој београдској гимназији (21. децембра), Шестој београдској гимназији (15. децембра), Првој београдској гимназији (23. децембра), Средњој медицинској школи „Надежда Петровић“(14. децембра), ОШ „Соња Маринковић“ (13. новембра), ОШ „Ђура Даничић“ (16. децембра) и ОШ „Змај Јова Јовановић“(17. децембра). Предавања су праћена видео презентацијама, као и употпуњавањем сведочанстава преживелих логораша скенираним документима из Збирки Музеја жртава геноцида.

Предавања су била изузетно посећена од стране ученика (више од 1500), наставничког особља и управа школа, са којима је договорен наставак сарадње кроз реализацију сличних пројеката, пригодних предавања, као и заједничких активности (израда семинарских и матурских радова и изложби) ученика и кустоса Музеја са темама страдања становништва у Другом светском рату, ратовима 90-их и НАТО бомбардовању СР Југославије.

У току 2016. планирана је реализација Пројекта у другим београдским и школама у Републици Србији.

Галерија

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook