23

Свети архијерејски синод Српске православне цркве по први пут у својој историји одржао је 23. фебруара 2015. године седницу у манастиру Светог Јована у Јасеновцу, Епархија славонска, Република Хрватска. После тога, у присуству чланова Синода, одржана је седница чланова Одбора за Јасеновац. Међу позваним гостима био је и др Вељко Ђурић Мишина, в. д. директора Музеја жртава геноцида.

На дневном реду седнице Одбора било је више од десетак тема. Током плодне расправе закључено је да се његов назив промени и да гласи „Одбор за Јасеновац и остала стратишта“ што ће довести и до проширења интересовања.

01 16

Вељко Ђурић Мишина у кратким реченицама упознао је архијереје о активностима Музеја, плановима за проширење отварањем одељења у Бањалуци, Подгорици и другим градовима и потписивању Протокола о сарадњи Музеја и Архива Српске православне цркве која ће се огледати, поред осталог, у саиздаваштву, организовању тематских изложби и дигитализацији одређене архивске грађе, као и о програмима обележавања 75-годишњице од почетка Другог светског рата и великог страдања српског народа, нарочито у Независној Држави Хрватској. Синод и Одбор дали су пуну подршку тим активностима.

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook