У жељи да поспеши извршавање својих основних програмских активности, међу којима је на врло виском нивоу попис страдалих у ратовима 20. века, Музеј жртава геноцида намерава да припреми нарочите договоре о сарадњи са институцијама које чувају архивску грађу битну за своја истраживања.

1

У том контексту, у Патријаршији српској у Београду 12. априла 2016. године свечано је потписан Протокол о сарадњи између Архива Српске православне цркве и Музеја жртава геноцида. Тај документ којим се оглашава будућа сарадња две институције – централног црквеног архива и специјализоване институције која се научно бави српским страдањем – потписали су Патријарх српски г. Иринеј, епископ славонски г. Јован у својству председника Управног одбора Музеја жртава геноцида, затим в. д. директора односног Музеја др Вељко Ђурић Мишина и директор Архива Српске православне цркве мр Радован Пилиповић.

Свечаности почетка сарадње присуствовали су митрополит црногорско-приморски Амфилохије, епископи шабачки Лаврентије, бачки Иринеј, рашко-призренски Теодосије и виканри топлички Арсеније, главни секретар Светог архијерејског синода протојереј-ставрофор др Саво Б. Јовић, директор Патријаршијске управне канцеларије протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, управник Музеја Српске православне цркве ђакон Владимир Радовановић, управник Библиотеке Српске Патријаршије мр Зоран Недељковић, као и пријатељи и сарадници ове две институције.

Протокол о сарадњи је први корак који ће омогућити да у наредном периоду да својим радом и заједничким пројектима допринесу научном објашњењу и стварању документационе и фактографске основе за разумевање српског страдања у столећу које је протекло.

Галерија

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook