Обележавање Дана светих мученика јасеновачких, које је организовала Епархија славонска Српске православне цркве, остварено је кроз више манифестација.

Посебно место у свему томе припало је седници Одбора за Јасеновац Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, одржаној 12. септембра у просторијама јасеновачког манастира. Седници су, поред већине сталних чланова, присуствовали и митрополит загребачко-љубљански Порфирије, директори најважнијих институција које се баве страдањем недужних жртава, Музеја жртава геноцида у Београду Вељко Ђурић Мишина и Спомен-подручја Доња Градина Милорад Буква, Драган Давидовић, директор Секретаријата за вере у Влади Републике Српске и други.

Архитекта др Пеђа Ристић говорио је о свом раду на пројектовању и изградњи недавно освештаног храма у Пребиловцима.

Драган Давидовић упознао је Одбор с новостима о раду на подизању меморијала на Доњој Градини.

Епископ бихаћко-петровачки Атанасије говорио је о местима великих страдања у својој епархији које би требало обележити.

Вељко Ђурић Мишина се осврнуо на хрватско издаваштво и меморијализацију страдања српског народа у Независној Држави Хрватској (1941–1945), поменувши недостатак научно-истраживачких радова и институција које би се бавиле судбином српског народа у Аустро-Угарској (1914–1918), и у том контексту нагласио потребу отварања оделења Музеја жртава геноцида у Бањој Луци.

Други значајан догађај представљао је научни скуп организован у просторијама Спомен-подручја „Доња Градина“ 13. септембра, поводом 70-годишњице пробоја последњих јасеновачких логораша.

Учеснике је најпре поздравио отварајући конференцију председник Одбора за Јасеновац епископ славонски Јован. Потом су говорили умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије и др Кирил Феферман са Универзитета Ариел у Израелу.

Другом сесијом председавао је Драган Давидовић, а говорили су архитекта Предраг Ристић и филозоф Олег Солдат.

У трећој и завршној сесији, којој је председавао Вељко Ђурић Мишина, говорили су: архимандрит Хусиг Мардиросиан, представник Јерменског киликијског Католикосата у Либану, на тему „Стотину година од геноцида над Јерменима – историјат канонизације јерменских новомученика“, протојереј Александар Нагорни, професор на Кузбаској православној богословији у Сибиру, с темом „Голгота Кузбаса: систем логора на југу Западног Сибира“, и професор Томазо Делера са Универзитета Тускиа у Витербу с темом „Италијански допринос хрватском расизму и антисемитизму: активности Гвида Ландре у Хрватској 1942. године“.

На крају је договорено да се припреми зборник радова свих учесника.

Фотографије

У програму обележавања Дана светих мученика јасеновачких уприличена је и посета Владичанском двору и Саборном храму у Пакрацу. Епископ Јован упознао је госте са новостима у вези са обновом и будућим плановима.

Could not load widget with the id 93. 

 

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook