15. октобар 2015

Музеј жртава геноцида је, испуњавајући свој програм, био домаћин представљања књиге Историографија холокауста у Југославији епископа славонског Јована одржаног 15. октобра 2015. у Библиотеци града Београда, пред око 150 слушалаца.

На самом почетку, домаћин вечери др Вељко Ђурић Мишина, вршилац дужности директора Музеја жртава геноцида, говорио је о програму и плановима те институције. У том контексту казао је, осим осталог, да представљање једне књиге, веома ретке на српском језику, значи да Музеј постаје све присутнији у јавности коју интересује прошлост.

О књизи су говорили проф. др Симон Епштајн са Јеврејског универзитета у Јерусалиму, Израел, и проф. др Томазо Делера са Универзитета у Витербу, Италија и др Милан Кољанин из Института за савремену историју из Београда.

Током објашњавања разлика у терминима „холокауст“ и „геноцид“ и политичкој злоупотреби појма „геноцид“, професор Епштајн је нагласио да је ратни злочин у Сребреници из средине јула 1995. године намерно погрешно окарактерисан као геноцид без обзира н то што за то нема одговарајућих чињеница.

Професор Делера је, осим осталог, говорио и о потреби изучавања утицаја италијанског фашизма на усташку идеологију. Осврнуо се и на место Римокатоличке цркве у односу на фашизам и нацизам.

Галерија

Could not load widget with the id 97.

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook